Ontmanteling vliegtuigbom op 1 oktober

Op dinsdag 1 oktober wordt de vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog (een Britse 500-ponder) door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gedemonteerd en verwijderd. Op deze dag geldt van 08.00 tot 20.00 uur in het ontruimingsgebied een noodverordening. Wij houden u dinsdag met een liveblog op de hoogte van de ontmanteling.

Succesvolle ontmanteling

Op 1 oktober is de vliegtuigbom succesvol ontmanteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Nadat de ontsteker van de vliegtuigbom veilig was verwijderd, is de noodverordening om 10:45 uur ingetrokken. De bewoners van de 16 woningen konden toen weer terug naar hun woning. In de middag is de vliegtuigbom op de Leusderheide tot ontploffing gebracht. Een verslag van de dag van ontmanteling vindt u in het liveblog.

Dinsdag 1 oktober van 08.00 tot 20.00 uur geldt in het ontruimingsgebied een noodverordening

Voor ieders veiligheid worden er diverse maatregelen getroffen en iedereen is verplicht om zich aan deze maatregelen te houden. Daarom is op dinsdag 1 oktober van 08.00 tot 20.00 uur een noodverordening van kracht voor het ontruimingsgebied. In dit gebied mogen tijdens het ontmantelen van de vliegtuigbom geen mensen aanwezig zijn. De noodverordening kunt u inzien (klik hier (pdf, 176 KB)) en wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl

Het ontruimingsgebied heeft betrekking op 16 woningen, een deel van het terrein van Houthandel van Dam, een deel van de Kromme Rijn en een deel van het Jaagpad. De bewoners van de 16 woningen moeten deze dag vóór 08.00 uur hun woning uit en zijn hierover geïnformeerd. De ontmanteling heeft dus geen gevolgen voor iedereen buiten het ontruimingsgebied. Bekijk het ontruimingsgebied (png, 865 KB).

Tussen 08.00 en 20.00 uur mag niemand het gebied in

De boa’s en politie controleren op 1 oktober vanaf 08.00 uur of iedereen de woning en het gebied daadwerkelijk heeft verlaten. Zij zorgen er ook voor dat tijdens de noodverordening niemand het gebied meer in kan. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zorgt voor het afsluiten van een deel van de Kromme Rijn.

Geen treinverkeer

Tussen 10.00 en 11.00 uur rijden er geen treinen tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist. ProRail en de NS raden treinreizigers aan van tevoren de reisplanner te raadplegen.

Ontmanteling duurt enkele uren

De noodverordening voor het ontruimingsgebied is van kracht op dinsdag 1 oktober van 08.00 tot 20.00 uur. Bewust is een ruime tijd aangehouden voor het veilig ontmantelen en afvoeren van de vliegtuigbom. De EOD verwacht dat de ontmanteling enkele uren zal duren, dus dat zij in één dagdeel klaar zijn. 

Als de EOD het ontstekingsmechanisme uit de vliegtuigbom heeft verwijderd, kan de bom naar de Leusderheide (militair oefenterrein) worden vervoerd. De burgemeester geeft het gebied dan ‘vrij’ en de noodverordening wordt ingetrokken. De verwachting is dat dit dus eerder is dan 20.00 uur.

Uiteraard worden de bewoners van de 16 woningen hierover als eerste geïnformeerd, zodat zij terug kunnen naar hun woning. Het ‘vrijgeven’ van het gebied maakt de gemeente Bunnik bekend via de website en social mediakanalen. Houd hiervoor dinsdag het nieuws in de gaten.

Liveblog gemeente Bunnik

Gedurende de dag van de ontmanteling, houden wij een liveblog bij op onze website. Hiermee blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ga voor deze liveblog dinsdag 1 oktober naar www.bunnik.nl/nieuws