Liveblog ontmanteling vliegtuigbom

Dinsdag 1 oktober ontmantelde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging om een Britse 500-ponder. Rondom de locatie in Bunnik moesten de bewoners van 16 woningen hun huis uit en in het gebied gold een noodverordening. Op deze pagina gaven we de hele dag updates. Ook meldden we wanneer bewoners weer naar huis konden en de noodverordening werd ingetrokken.

16:15 uur | Bedankt

Het demonteren en vernietigen van de vliegtuigbom is geslaagd. We willen alle instanties die hier vandaag betrokken bij waren enorm bedanken: Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), politie en boa's, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), ProRail, Houthandel van Dam, Euroradar en Locatie78. En natuurlijk de bewoners die hun huis vandaag vanaf 08:00 uur moesten verlaten; bedankt voor jullie medewerking! Hierbij sluiten we het liveblog.

15:38 uur | Krater

De krater die na de explosie van de vliegtuigbom is ontstaan. 

15:05 uur | Restanten vliegtuigbom

Dit zijn de restanten van de vliegtuigbom na de ontploffing.

14:52 uur | Ontploffing geslaagd

3 - 2 - 1… Burgemeester Ruud van Bennekom en historicus Henk Blok drukken op de knop. De vliegtuigbom is veilig tot ontploffing gebracht. Op www.bunnik.nl/infobomruiming en op het liveblog leest u meer over het hele proces hiernaartoe.

14:51 uur | Het is zover

De burgemeester en Henk Blok zijn er klaar voor. Daar gaan we…

14:35 uur | Op de knop drukken

Burgemeester Ruud van Bennekom gaat samen met historicus Henk Blok op de knop drukken. Daarmee wordt de explosie in gang gezet.

14:25 uur | Over de detonatie

De EOD brengt een lading explosieven aan op de vliegtuigbom en vernietigt daarna de bom op afstand. Er komen explosieven op de plek van de ontsteker en aan de zijkant te zitten. De springlading brengt de vliegtuigbom tot ontploffing. Er zit 100 kilo aan explosieven in de bom en hij weegt 250 kilo. 

13:51 uur | Vliegtuigbom ingraven

De EOD is nu bezig om de vliegtuigbom in te graven en explosieven aan te brengen. Daarna start de vernietiging van de vliegtuigbom.

13:34 uur | De burgemeester is op locatie

Burgemeester Ruud van Bennekom is bij Leusderheide (militair oefenterrein). De vliegtuigbom wordt op dit moment ingegraven door de EOD. Burgemeester Ruud van Bennekom: “Gelukkig is de vliegtuigbom hier in veilige handen.”

13:08 uur | Aankomst bij Leusderheide

De vliegtuigbom is op Leusderheide aangekomen. De EOD is nu bezig met de voorbereidingen om de vliegtuigbom te vernietigen. Dit staat gepland rond 14:00 - 14:30 uur. Inwoner Henk Blok en burgemeester Ruud van Bennekom zullen op de knop drukken om de explosie in gang te zetten.

12:25 uur | Wat is de EOD?

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vindt en maakt explosieven onschadelijk. Dit doen ze ongeveer 2.500 keer per jaar. Het gaat om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en zelfgemaakte bommen. De EOD werkt zowel op land als in het water, in Nederland en in missiegebieden.

De voorloper van de EOD begon tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 6 november 1944. Nederland ontdekte toen veel onontplofte mijnen en bommen in bevrijde gebieden. Daarom werd de Mijnopruimingsdienst opgericht. De huidige EOD is ontstaan op 3 juni 2009, door het samenvoegen van verschillende opruimingsdiensten.

Op de website van Defensie leest u meer over de EOD.

12:10 uur | Onderweg naar Leusderheide

De vliegtuigbom is opgetakeld en in de vrachtwagen gelegd. Hij is onderweg naar Leusderheide. Daar wordt de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht.

11:10 uur | Noodverordening ingetrokken

De noodverordening is om 10:45 uur ingetrokken. De burgemeester heeft het ontruimingsgebied vrijgegeven. Bewoners kunnen weer terug naar hun woning. Zij zijn telefonisch en via de mail geïnformeerd hierover.

10:39 uur | Ontsteker verwijderd

De ontsteker van de vliegtuigbom is veilig verwijderd. De EOD maakt de vliegtuigbom klaar om te vervoeren. Met een vrachtwagen wordt de vliegtuigbom naar Leusderheide gebracht. Daar brengen ze de vliegtuigbom tot ontploffing.

10:21 uur | Werkzaamheden gestart

De EOD is begonnen met de werkzaamheden om de ontsteker te verwijderen. Ze hebben hiervoor een raketklem geplaatst. Dit apparaat draait onder hoge snelheid het pistool uit de bom.

10:19 uur | Opvanglocatie bewoners

Locatie78 heeft haar deuren geopend voor de bewoners die hun woning moeten verlaten vanwege de ontmanteling van de vliegtuigbom. De meeste bewoners konden vandaag terecht bij vrienden, familie of werk. Wilt u toch gebruikmaken van de opvanglocatie? Dan bent u van harte welkom. Er staat koffie, thee en een broodje voor u klaar. De opvanglocatie is open totdat bewoners weer naar huis kunnen.

09:15 uur | Om wat voor vliegtuigbom gaat het?

Het gaat om een Britse 500-ponder. Deze is door onze bevrijders (de geallieerden) tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een vliegtuig geworpen. Dergelijke onontplofte vliegtuigbommen worden vaker gevonden in Nederland.

08:58 uur | Afsluiting deel Kromme Rijn

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zorgt vandaag voor de afsluiting van een deel van de Kromme Rijn. Met twee boten en een ballenlijn hebben zij het gebied afgesloten.

08:48 uur | Ontmanteling is begonnen

Alle bewoners hebben het gebied verlaten. Daarmee is het gebied ontruimd. Dat betekent dat de EOD kan beginnen met het uitgraven van de vliegtuigbom. Daarna gaan ze de ontsteker verwijderen.

08:25 uur | Wat is een terp?

De terp is een beschermingsconstructie van containers en zand, die over de vliegtuigbom is gebouwd. Mocht er bij de ontmanteling onverhoopt toch iets fout gaan, dan zorgt de terpconstructie ervoor dat de impact van de explosie beperkt blijft. Het risico op rondvliegende scherven wordt zo teruggebracht tot nagenoeg 0. Volgens TNO testen is er door de vrijkomende drukgolf 10% kans op ruitschade enkel glas bij bebouwing in een straal van 40 meter. Om de risico’s op slachtoffers en schade te beperken, adviseert de EOD om gebruik te maken van de terpconstructie. Gerben van den Elsen van de EOD legt het u in deze video nog eens uit.

08:00 uur | Gebied wordt ontruimd

De noodverordening is van kracht. Onze boa’s en politie controleren nu of iedereen de woning en het gebied daadwerkelijk heeft verlaten. Zij zorgen er ook voor dat tot 20:00 uur niemand het gebied meer in kan. Als het gebied gecontroleerd is, begint de EOD met het opruimen van de bom.

Belangrijk: Het is niet mogelijk om naar de ontmanteling te kijken. Via ons liveblog blijft u op de hoogte.

07:45 uur | Opvang voor bewoners

Locatie78 heeft haar deuren geopend voor de bewoners van de 16 woningen die tijdens de ontmanteling hun woning uit moeten. Veel bewoners gaven aan dat zij ergens anders kunnen verblijven. Dat is heel fijn. Wilt u toch gebruikmaken van de opvanglocatie? Dan bent u van harte welkom. De opvanglocatie is open totdat u weer naar huis kunt.

07:30 uur | Bewoners moeten woning verlaten

De bewoners van de 16 woningen moeten vóór 08:00 uur hun woning uit. Zij zijn hierover geïnformeerd. Van 08:00 tot uiterlijk 20:00 uur is het ontruimingsgebied niet toegankelijk. Er geldt dan een noodverordening.

07:00 uur | Voorbereidingen

De EOD is aangekomen in Bunnik en begonnen met de voorbereidingen om de vliegtuigbom te verwijderen. Deze ochtend was er een ‘motorkapoverleg’ tussen de betrokken partijen om alles nog even door te nemen. Afgelopen weken zijn er al diverse voorbereidingen getroffen. Zo is er een terpconstructie over de vliegtuigbom heen gebouwd (zie foto).

06:45 uur | Geen treinverkeer

Van 10:00 tot 11:00 uur rijden er geen treinen tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist. De extra reistijd kan oplopen tot 60 minuten. ProRail en de NS raden treinreizigers aan van tevoren de reisplanner te raadplegen. 

06:30 uur | Welkom op ons liveblog

We houden u op de hoogte van de laatste updates over de ontmanteling van de vliegtuigbom.