Noodverordening vliegtuigbomruiming

Op dinsdag 1 oktober 2024 geldt van 08:00 tot 20:00 uur een noodverordening. Dit vanwege het ruimen van de vliegtuigbom door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op het perceel van de Stationsweg 12 te Bunnik. Deze noodverordening geldt voor 16 woningen (Koningin Emmastraat 48 t/m 76 en Koning Willem III-straat 11), een deel van het terrein van Houthandel van Dam, een deel van de Kromme Rijn en een deel van het Jaagpad. Het is een ieder verboden om zich binnen dit gebied en de daarin liggende woningen, gebouwen of andere verblijfsobjecten te bevinden of dit gebied te betreden vanaf dinsdag 1 oktober 2024 vanaf 08:00 uur tot dinsdag 1 oktober 2024 20:00 uur.

Noodverordening ingetrokken

De ontsteker van de vliegtuigbom is veilig verwijderd. De noodverordening is om 10:45 uur ingetrokken. De burgemeester heeft het ontruimingsgebied vrijgegeven. Bewoners kunnen weer terug naar hun woning. Zij zijn telefonisch en via de mail geïnformeerd hierover.

Overwegingen

Alles wordt in het werk gesteld om de ruiming veilig te laten verlopen, maar te allen tijde moet rekening worden gehouden met ongecontroleerd ontploffingsgevaar. De verwezenlijking van het ontploffingsgevaar heeft ernstige gevolgen voor het leven en de gezondheid van de personen in het mogelijk impactgebied van de bom, alsmede de materiële belangen. Het is noodzakelijk tijdelijk algemeen verbindende voorschriften te geven ter handhaving van de openbare orde en veiligheid en ter beperking van het gevaar voor personen en goederen. Deze omstandigheid kan niet met reguliere of specifieke bevoegdheden of voorschriften worden ondervangen. De impact van de algemeen verbindende voorschriften blijft beperkt door deze van kracht te laten gaan in een tijdsperiode dat er weinig mensen aanwezig (moeten) zijn in het gebied.

Opvolgen aanwijzingen

Alle aanwijzingen in het belang van de openbare orde of veiligheid die zijn gegeven door de met toezicht belaste personen, dienen stipt en onmiddellijk opgevolgd te worden. Overtreding van een of meer bepalingen van deze verordening is strafbaar.

Intrekken noodverordening

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 oktober 2024 om 08:00 en vervalt op 1 oktober 2024 om 20:00 uur of zoveel eerder als de burgemeester bekendmaakt dat de verordening is ingetrokken.