Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog gevonden

Op 15 juli is er een onontploft explosief uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen in de gemeente Bunnik. Het gaat om een Britse 500-ponder. Deze vliegtuigbom is gevonden tijdens detectiewerkzaamheden door Euroradar vanwege de geplande bouwwerkzaamheden op het terrein van Houthandel van Dam in Bunnik. Na de ontdekking van de vliegtuigbom is direct de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. De EOD heeft nader onderzoek gedaan en de vliegtuigbom afgedekt en veiliggesteld. Er is geen acuut gevaar zolang de vliegtuigbom in de grond zit en de grond niet wordt beroerd. 

Ruimingsplan

De gemeente Bunnik, de EOD, Euroradar en Houthandel van Dam maken nu een plan van aanpak voor het verwijderen van de vliegtuigbom. Komende weken wordt er door Euroradar verder onderzoek gedaan of er op het bouwterrein nog meer onontplofte oorlogsresten aanwezig zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, maakt de EOD een ruimingsplan. In het ruimingsplan wordt bepaald op welke wijze en wanneer de vliegtuigbom wordt verwijderd. De verwachting is dat de bom ter plaatse wordt gedemonteerd met de hierbij behorende beschermingsmaatregelen en elders tot ontploffing wordt gebracht. Vanwege het verdere onderzoek, het opstellen van het ruimingsplan en de voorbereidingen tot ruiming, zal de ruiming niet voor september plaatsvinden.

Informatie en werkzaamheden

De omwonenden zijn door de gemeente Bunnik en Houthandel van Dam met een brief geïnformeerd over de situatie. Als er meer duidelijkheid is over het ruimingsplan, dan worden de omwonenden opnieuw geïnformeerd. 

Het terrein was vanwege de geplande bouwwerkzaamheden al afgezet met bouwhekken. Het terrein blijft afgesloten totdat de ruiming heeft plaatsgevonden en gedurende die periode vinden er geen bouwwerkzaamheden plaats.

Veilig opgeborgen in de grond

In de bodem van Nederland worden vaker explosieven uit de oorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukt jaarlijks zo’n 2.500 keer uit. De experts van de EOD identificeren explosieven en ruimen deze. Zolang de onontplofte oorlogsresten veilig in de grond zitten en de grond verder niet wordt beroerd, is de kans klein dat er iets mee gebeurt. Dit geldt ook voor de in Bunnik aangetroffen vliegtuigbom.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Houthandel van Dam en de omliggende percelen meerdere keren geraakt door bombardementen. De geallieerden wilden de naastgelegen spoorlijn en spoorbrug bombarderen om zo de logistiek van de Duitsers te ontwrichten. Dat is de reden waarom er in dit gebied veel is gebombardeerd.