Taalpunt brengt mensen uit alle culturen samen

Het Taalcafé in volle gang. In denim blouse docent Petra Verwaaij met naast haar wethouder Julie d'Hondt.

Een op de tien volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Sinds begin september kunnen mensen met taalvragen uit de gemeente Bunnik gratis terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek van Bunnik. 

Zes weken na de start zitten er vrijdag 18 oktober al zo’n acht deelnemers rond de tafel, afkomstig uit onder meer Turkije, Syrië en Argentinië. In hun gezelschap is deze ochtend ook de Bunnikse wethouder Julie d’Hondt (cultuur, welzijn), die een kijkje komt nemen.

Ze raakt in gesprek met Tariq (59), afkomstig uit Irak. Hij is nu negen jaar in Nederland. In de onrustige tijden rondom de asielprocedure, ziekte en corona kwam hij er niet aan toe om goed Nederlands te leren. “Ik heb nu een Nederlands paspoort, maar ik spreek onvoldoende Nederlands. Daarom wil ik oefenen. Ik wil Nederlands kunnen praten, Nederlandse boeken kunnen lezen.” Sinds de start van het Taalpunt komt hij trouw elke week.

Succesmomentjes

Het taalpunt wordt begeleid door docent Petra Verwaaij van Bibliotheek Bunnik, Kunstenhuis Idea, elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. Het eerste uur houdt ze inloopspreekuur en helpt ze deelnemers zelfstandig de taal te oefenen. Het tweede uur van het Taalpunt is een Taalcafé. De aanwezigen praten, lezen en leren samen, zodat ze meer vertrouwd raken met de Nederlandse taal.  “Het is fijn om te zien dat mensen succesmomentjes hebben en zich veilig voelen,” vertelt Petra Verwaaij. “Zo durven ze stappen te zetten.” 

De gemeente Bunnik geeft subsidie voor het Taalpunt.  Wethouder Julie d’Hondt hoopt dat nog meer mensen het Taalpunt gaan vinden. “Alles begint met taal. Als je Nederlandse taal beter leert spreken en schrijven, dan kan je ook beter meedoen in de samenleving. Het is nooit te laat om dat op te pakken.”