Overbruggingsperiode leerlingenvervoer Zuid Oost Utrecht ingevuld

Goed nieuws voor leerlingen en ouders die gebruik maken van leerlingenvervoer in de regio Zuid Oost Utrecht. Na een periode van onzekerheid is er nu voor alle kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer duidelijkheid. 

De gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om oplossingen te vinden voor het leerlingenvervoer in de overbruggingsperiode van augustus tot en met december. Er zijn diverse mogelijkheden verkend en voor alle leerlingen is nu een passende oplossing gevonden in deze periode. Deze overbrugging was nodig omdat er vertraging was in de Aanbesteding Regiotaxi 2024-2028.

Alternatieve oplossingen

In de afgelopen maanden is door gemeenten druk gezocht naar alternatieve oplossingen voor het leerlingenvervoer. Een aantal ouders heeft een groot verschil gemaakt door gebruik te maken van andere regelingen, zoals een kilometervergoeding of budget voor een elektrische fiets. Met diverse kleinere vervoerders zijn afspraken gemaakt over de inzet op verschillende routes. Dit gebeurt deels met taxibusjes. 

Daarnaast worden er twee grotere bussen (touringcars) ingezet om leerlingen te vervoeren naar scholen in Utrecht en Zeist. Het is gelukt om extra chauffeurs en begeleiders te werven en op te leiden. Alle ouders zijn vandaag via mail op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken.

Wettelijke taak

De gemeenten hebben de wettelijke taak om voor elke leerling die niet in het regulier onderwijs terecht kan een passende vorm van vervoer van en naar school te faciliteren. Vervoer met de taxi is daarvan de meest bekende vorm, maar ook regelingen zoals een kilometervergoeding of OV-budget vallen onder leerlingenvervoer.