Ecologisch maaibeleid: het belang van bloeiende grassen en kruiden

In Bunnik, Odijk en Werkhoven zijn de resultaten van het ecologisch maaibeleid duidelijk zichtbaar. Bepaalde gebieden staan vol met lange grassen, bloeiende kruiden en wilde margrieten. Hoewel dit beleid vorig jaar al merkbaar was, zijn de bloeiende bermen en velden nu nog opvallender. Dit doen wij niet voor niets. Het is goed voor de biodiversiteit en helpt om de steeds extremere weersomstandigheden beter te verwerken. Binnenkort worden de bermen weer zorgvuldig gemaaid. 

Ecologisch maaibeleid 

Ecologisch maaien betekent dat er minder wordt gemaaid of op andere momenten, zodat meer planten en dieren meer ruimte krijgen. Wij doen dit sinds 2023. De resultaten van het ecologisch maaibeleid worden elk jaar beter zichtbaar, maar het kan enkele jaren duren voordat er minder gras en meer kruiden verschijnen. Onder andere de weersomstandigheden beïnvloeden dit proces. Een nat voorjaar heeft bijvoorbeeld een andere invloed dan droge omstandigheden. 

Waarom doen we dit? 

In Nederland worden door klimaatverandering steeds vaker hete zomers afgewisseld met zware regenbuien. Deze zware regenbuien moeten we kunnen opvangen. Daar is grond voor nodig waar veel zuurstof in zit en waar verschillende plantensoorten in voorkomen. We zijn al jaren gewend aan kort en strak gemaaide gazons en bermen, maar in deze gazons komen heel weinig plantensoorten voor. Daarom verandert het straatbeeld nu naar plekken met bermen die bestaan uit langer gras en kruiden. Dit droogt de grond minder snel uit en zorgt ervoor dat het regenwater beter opgevangen wordt. In de bermen die wij ecologisch maaien krijgen planten de kans om goed te kunnen groeien. Daardoor komen in deze bermen ook veel meer insecten voor dan in de strak gemaaide gazons en bermen. We weten steeds beter hoe waardevol insecten zijn: zo bestuiven ze planten, maar zorgen ze ook voor het bestrijden van insecten waar wij last van hebben, zoals de eikenprocessierups. Ecologisch maaien is dus ook goed voor de biodiversiteit. 

Locatie bepaalt manier van maaien 

We kennen verschillende beheersoorten van gras: kort, ruw of bloemrijk. Speelplekken en recreatieweides met bankjes en picknicktafels blijven op dezelfde veelvuldige manier kort gemaaid. Een aantal plekken in de gemeente hebben wij aangewezen als ecologisch maaigebied. Daar vind je ruw en bloemrijk gras. Deze plekken zijn zowel in de dorpen als in het buitengebied en langs de Kromme Rijn. Wij houden in de gaten of de juiste plekken ecologisch beheerd worden. Langs wegen, paden en op zichtbare hoeken van kruisingen wordt voor de veiligheid minimaal de eerste meter al een keer eerder in het seizoen gemaaid. 

Wanneer gaan we ecologisch maaien? 

Vanaf 19 augustus zal er opnieuw een ronde van ecologisch maaien plaatsvinden. Alle aangewezen plekken komen dan vanzelf aan de beurt.