Soortenmanagementplan

Om verder te verduurzamen en te komen tot een aardgasvrij Bunnik gaan steeds meer inwoners, woningbouwcorporaties, bedrijven en de gemeente woningen en gebouwen isoleren. Het is belangrijk dat isolatie van woningen en gebouwen op een natuurvriendelijke manier gebeurt om kwetsbare diersoorten te beschermen. Vanuit de wet is het verplicht de aanwezige populaties kwetsbare diersoorten in stand te houden.

Wist u dat er ongemerkt vleermuizen in uw spouw kunnen zitten of onder het dak? Dit geldt ook voor een aantal vogelsoorten zoals gierzwaluwen en huismussen. Deze diersoorten zijn beschermd. En wist u dat deze dieren bij het isoleren - en ook bij andere aanpassingen aan woningen en gebouwen - vaak sterven of hun nest- of schuilplaats kwijtraken?

De gemeente Bunnik vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Daarom heeft zij een soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Dit is een biodiversiteitsplan en is gemaakt op basis van een uitgebreid natuuronderzoek (ecologisch onderzoek) voor een groot deel van de gemeente. Op basis van het SMP heeft de gemeente een gebiedsgerichte vergunning flora- en fauna-activiteit aangevraagd. Hiervan kunt u binnenkort in veel gevallen gebruik van maken als u isolatie- of verbouwplannen heeft binnen dit gebied.

Groot natuuronderzoek

In veel woningen en gebouwen kunnen één of meerdere beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen zitten. Gierzwaluwen en huismussen broeden bijvoorbeeld onder dakpannen en vleermuizen bevinden zich vaak in een spouwmuur. In Nederland worden steeds meer gebouwen geïsoleerd, wat de leefomgeving van deze diersoorten bedreigd. Bij isolatie en andere aanpassingen aan woningen en gebouwen, is het nodig hier rekening mee te houden en moet er volgens de wet ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van deze diersoorten worden gedaan. Nog voordat een woning of gebouw geïsoleerd en verbouwd mag worden. Om inwoners en woningcorporaties hierin te ondersteunen en ontlasten, heeft de gemeente een groot natuuronderzoek laten uitvoeren. Op basis hiervan is het soortenmanagementplan opgesteld.

Tijd en kosten besparen

Een soortenmanagementplan scheelt tijd en kosten bij (ver-)bouwprojecten. De wet verbiedt het doden en verwonden van beschermde soorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen. Normaal gesproken moet er voor elk te isoleren woning of ander (ver-) bouwproject een duur natuuronderzoek worden gedaan naar deze diersoorten. Dit duurt tot een half jaar en kan alleen in een specifieke periode. Zijn er beschermde dieren aanwezig? Dan is een omgevingsvergunning nodig om te mogen verbouwen. Met een soortenmanagementplan hebben we een groot natuuronderzoek gedaan naar soorten in Bunnik en ontvangen we een gebiedsgerichte omgevingsvergunning SMP voor de drie woonkernen van de gemeente. Wanneer u bij verbouw een omgevingsvergunning aanvraagt, zal u hierover geïnformeerd worden door de gemeente.

Tijdelijke vergunning

Het laten uitvoeren van een groot natuuronderzoek - en op basis daarvan opstellen van een soortenmanagementplan - kost veel tijd. Daarom heeft de gemeente alvast een tijdelijke vergunning (pré-SMP) ontvangen. Eén van de voorwaarden is dat woningbouweigenaren en isolatiebedrijven natuurvriendelijk isoleren.

Natuurlijkvriendelijk isoleren, hoe werkt dat?

Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Meer informatie en tips vindt u op deze pagina.