Welke instrumenten heeft de gemeenteraad?

Amendement

Door het indienen van een amendement kan de raad bij de behandeling van een raadsvoorstel de tekst van het voorstel wijzigen. Als de meerderheid van de raad voor het amendement stemt, wordt het oorspronkelijke raadsvoorstel gewijzigd. Een overzicht van ingediende amendementen vindt u hier.  

Motie

Een raadslid kan door middel van een motie een uitspraak vragen aan de raad. Met een motie kan de raad ook een verzoek of wens doen aan het college. Moties worden behandeld bij het agendapunt over hetzelfde onderwerp. Tijdens de vergadering kunnen moties worden veranderd of ingetrokken. De meerderheid van de raad moet voor de motie stemmen. Een overzicht van ingediende moties vindt u hier.  

Initiatiefvoorstel 

Met een initiatiefvoorstel kan een raadslid een eigen voorstel voorleggen aan de raad en het college. Dit wordt in de raadsvergadering besproken. 

Vragenronde 

Tijdens de vragenronde in de gemeenteraadsvergadering worden schriftelijk gestelde vragen door het college mondeling beantwoord. 

Schriftelijke vragen 

De raad kan ook schriftelijke vragen stellen aan het college ter verduidelijking van feiten of voor een waardeoordeel van de burgemeester en/of college. De vragen worden binnen 21 dagen beantwoord. Een overzicht van de schriftelijke vragen vindt u hier. 

Inlichtingen 

De raad kan een verzoek doen om inlichtingen te verkrijgen over het door het college of de burgemeester gevoerde bestuur. Of inlichtingen over de raadsvoorstellen die het college of de burgemeester heeft voorgelegd. 

Recht van interpellatie 

Met een interpellatie spreekt een raadslid het college ergens op aan, bijvoorbeeld op een actuele kwestie of een politiek gevoelig onderwerp. Een interpellatie wordt ingezet als niet kan worden volstaan met schriftelijke vragen of vragen via de vragenronde.  

De rekenkamer 

De raad kan een onderzoek in laten stellen door de naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur. De Rekenkamer heeft een onafhankelijke positie ten opzichte van de gemeenteraad. Bekijk de website van de rekenkamer. U kunt zelf ook een onderzoeksidee indienen bij de rekenkamer

Enquêterecht 

Het enquêterecht mag worden beschouwd als het sluitstuk van mogelijkheden voor raadsleden om informatie te krijgen en de controlerende en de koersbepalende functie van de gemeenteraad uit te voeren. Er wordt dan geld beschikbaar gesteld om het onderzoek uit te voeren en een enquêtecommissie benoemd.