Wat doet de gemeenteraad?

De gemeenteraad is rechtstreeks gekozen door de inwoners van de gemeente Bunnik. Inwoners kiezen elke vier jaar met de gemeenteraadsverkiezingen wie er in de raad komt. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing bepaalt welke partijen in de gemeenteraad zitten. 

De raad vertegenwoordigt de inwoners  

Door het onderhouden van contact met de inwoners van de gemeente weten raadsleden wat er speelt en leeft in de gemeente. Zo kunnen zij de belangen van individuele inwoners en van alle inwoners goed afwegen bij het nemen van besluiten. Iedere partij doet dit vanuit zijn eigen politieke visie. 

De raad stelt kaders vast 

De gemeenteraad neemt de belangrijkste beslissingen. De raad geeft aan hoe de plannen op hoofdlijnen uitgevoerd moeten worden (de kaders). Bijvoorbeeld hoeveel geld iets mag kosten, of wanneer iets klaar moet zijn. De gemeenteraad kan een plan goedkeuren, verwerpen of veranderen. Ook kan de raad zelf een voorstel doen. 

De raad benoemt de wethouders

De raad benoemt de wethouders. Samen met de burgemeester vormen de wethouders het college van burgemeester en wethouders. Dit is het dagelijks bestuur. De burgemeester is voorzitter van de raad en van het college. Het college van burgemeester en wethouders bedenkt plannen en doelen en voert de plannen uit, samen met de ambtenaren van de gemeente Bunnik. 

De raad controleert het college 

Daarna controleert de gemeenteraad of de uitvoering goed is gedaan en of de doelen gehaald zijn die afgesproken zijn. De raad heeft hiervoor het recht om vragen te stellen en het recht van onderzoek. Het college kan de raad informeren door het versturen van een raadsinformatienota.