Folie

Woensdag 19 juni 2024

Ieder gesprek met externen op het gemeentehuis begint de laatste tijd met hetzelfde onderwerp: het spectaculair veranderde uitzicht vanuit onze werkkamers op wat voorheen een grasveld was en waar nu de laatste hand wordt gelegd aan 48 flexwoningen. Een goede en noodzakelijke ontwikkeling wat mij betreft, want de woningnood is hoog. En zo kunnen we ook in Bunnik hier een steentje aan bijdragen.

Een minder aangename verrassing was dat de woningen, die vrij dicht op mijn kamer staan, ook het zonlicht leken te blokkeren. Zelfs op zonnige dagen is mijn kamer een stuk donkerder dan eerst. Ik stond al op het punt te vragen of er misschien iets mis was met de verlichting, maar toen vertelde iemand mij dat er lichtgetinte folie tegen onze ramen was geplakt. Dit om inkijk te voorkomen.

Dit lijkt misschien wat overdreven, want wij willen een open organisatie zijn en we hebben niks te verbergen. Maar toch is het belangrijk dat er van buitenaf niet meegekeken kan worden op onze computerschermen. Als wethouder ICT ben ik inmiddels doordrongen van het besef dat digitale veiligheid een heel belangrijk onderwerp is. Gemeentes zijn een gewild doelwit voor cybercriminelen en de potentiële gevolgen van een hack zijn enorm. Het meest beruchte voorbeeld is misschien wel de gemeente Hof van Twente. Daar werden een paar jaar geleden na een hack complete servers gewist met daarop allerlei persoonlijke informatie van inwoners. Dit had miljoenen aan schade tot gevolg. Daarom doen wij er alles aan om de risico’s zoveel mogelijk af te dekken. In dit geval dus letterlijk met een stukje folie. Maar ook door onze medewerkers te trainen om op een veilige manier digitaal te werken, want de sleutel tot een veilige digitale omgeving ligt voornamelijk bij menselijk gedrag.